Ulike typer konflikter

Lær om hvordan FN og forskere skiller mellom ulike typer konflikter, og hvilke konsekvenser dette har for hvordan det internasjonale samfunnet kan gripe inn i en konflikt. Opplegget vil gi elevene et grunnlag for å utforske hvorfor en konflikt har blitt en krig, og hva som skal til for at det blir fred.

Etter en periode med færre konflikter i verden har verden igjen blitt mer truende. Forholdene mellom stormakter er blitt mer anspent, og antall væpnede konflikter har blitt flere. Borgerkriger har fått internasjonale forgreininger og ført til omfattende humanitære kriser. De har forårsaket store flyktningstrømmer som er en utfordring først og fremst for naboland, men også for land i Europa.

På denne siden finner dere en film og artikler med bakgrunnsinformasjon om konflikter. Innholdet i artiklene gir et grunnlag for at elevene kan utforske konflikter med en innfallsvinkel som gjør det lettere å identifisere de viktigste sidene ved en konflikt. Det blir letter å definere og forstå konkrete konflikter. Det blir presentert noen begreper som gjør det lettere å analysere årsakene til en væpnet konflikt, og eventuelt se hva som må til for å få en fredelig utgang av konflikter.

Opplegget inneholder forslag til oppgaver og problemstillinger, men bakgrunnsinformasjonen kan fint benyttes som tilleggsstoff til pensum i forbindelse med andre oppgaver relatert til internasjonale konflikter, borgerkriger og andre væpnede konflikter.

Bakgrunnsinformasjon

• Ulike typer konflikter og kriger: Finn ut mer om hvordan en definerer væpnede konflikter i folkeretten, og hvordan forskere skiller mellom ulike konflikter og kriger.
  • Hvorfor blir det krig?  I artikkelen kan du lese en utfyllende tekst til denne korte filmen om borgerkriger:

Forslag til oppgaver

1. Gi en kort beskrivelse av konfliktene i Jemen og Colombia.
2. Hva er det som gjør at en kanskje lykkes i å skape fred i Colombia, men veien synes lang å gå i for eksempel Jemen for å oppnå det samme.
3. Elevene kan eventuelt fritt velge to ulike væpnet konflikter. Beskriv de viktigste egenskapene med konfliktene, og hvilke viktige utfordringer en står, eller stod, ovenfor for å skape fred. Presenter gjerne for klassen.

Refleksjon og samtale
4. Hva kan du gjøre for å skape en litt fredeligere verden, eller bidra til at fredsarbeid, for eksempel i Jemen, vinner fram. Her finner du en oversikt over noen norske organisasjoner som er spesielt engasjert i fredsarbeid.
5. Saudi Arabia og De forente arabiske emirater er sentrale aktører i konflikten i Jemen. Kan dere finne noen årsaker til hvorfor det er vanskelig for Norge å gå hardt ut mot Saudi Arabia sin blokade og bombing av sivile i områder som er kontrollert av Houthiene?  Hva synes du om at våpen produsert av selskaper som er eid av den norske statene selges til parter i konflikten?

Les om norsk våpensalg til deltagere i konflikten i Jemen:
UTFORSK KONFLIKTER
Nettsider med oversikt og informasjon om væpnede konflikter i verden:
FN-sambandet: Konflikter
Spørsmål og svar konflikter og kriger
- Säkerhetspolitikk: Konflikter
E-biblioteket konflikter og kriger