Hvordan finne og vurdere kilder

Hvordan bruke Wikipedia?

Wikipedia er en god kilde å starte med, men et dårlig sted å stoppe. Fordelene med Wikipedia er at du finner mange oppdaterte artikler der, og at språket er lett å forstå. Ulempen er at det ikke oppgis forfatter, og at hvem som helst kan redigere artikler. Wikipedia er en dårlig kildehenvisning.

 

Gjør følgende oppgaver på Wikipedia:

 1. Slå opp i Wikipedia på nøkkelord (Angola). På Wikipedia stiller vi ikke spørsmål (Hvor ligger Angola?), og vi skriver ikke mange søkeord (Angola land afrika), vi bare "blar opp" på artikkelen om Angola og finner svar på det du lurer på der. Ligger Angola nord eller sør i Afrika?
   
 2. Les faktaboksen ytterst til høyre, her finner du ofte nøkkeltall og andre viktige opplysninger. Hva heter Angolas hovedstad?
   
 3. Les innholdsfortegnelsen, og klikk på en overskrift for å gå direkte til det avsnittet. Hvor mange provinser er det i Angola?
   
 4. Søk på siden (Ctrl+F) for å finne informasjonen du søker. Hva har Angola med Brasil å gjøre?
   
 5. engelsk Wikipedia er det ca 10 ganger så mange artikler som på den norske, og mange flere forfattere som skriver og oppdaterer artikler. Forstår du språket? Prøv eventuelt Google Translate for å få med deg hovedinnholdet. Sjekk hva som står om Angola i den engelske Wikipedia-artikkelen. Hvilken artikkel inneholder mest informasjon?
   
 6. Wikipedia støtter hypertekst (linker til andre artikler), klikk på blå ord du vil lese mer om. Røde ord betyr at det ikke er skrevet noen artikkel om emnet enda. Klikk på navnet på Angolas hovedstad. Hvor mange innbyggere har byen?
   
 7. Sjekk kildehenvisningene som er oppgitt i artikler på Wikipedia (tall i parentes), og Referanser nederst i artikkelen. Vurder dem etter TORO-sjekken: Er informasjonen Troverdig, Objektiv, Relevant og Oppdatert?
   
 8. Se om artikkelen er merket med kort eller mangelfull, eller om noen opplysninger er merket med "Trenger referanse" eller "Trenger oppdatering". Disse opplysningene må du vurdere ekstra kritisk. Kan du oppdatere artikkelen, legge inn kilder eller gjøre artikkelen lengre? Wikipedia har både en opplæringsside og en «sandkasse» der du kan øve på å sette opp Wikipedia-artikler.
   
 9. Sjekk redigeringshistorikken bak en artikkel ("Vis historikk"). Når ble artikkelen om Angola sist redigert? Når ble det skrevet tillegg i artikkelen? Sjekk også hva som skjedde den 16. mai 2011, sammenlign de to endringene som ble gjort denne dagen. Dette heter vandalisme, og blir vanligvis oppdaget og tilbakestilt ganske raskt.
   
 10. Sjekk diskusjonen bak en artikkel. Noen artikler er omdiskuterte, enten på grunn av at forskningen spriker, eller fordi forfatterne har ulike meninger. Da diskuteres det gjerne hva som skal stå på Wikipedia, og her kan du finne nyttig informasjon.

 

 

Hvordan bruke Google?

Google er en kraftig søkemotor, og det er ingen problem å finne mange tusen treff. Men ved å lære deg noen triks, kan du redusere antall treff - og heller finne akkurat det du er på jakt etter.

 

Gjør følgende oppgaver i Google:

 1. Søk med to eller flere søkeord for å finne nøyaktig den informasjonen du er på jakt etter. Søk på president Angola for å finne navnet på den sittende presidenten i landet.
   
 2. Søk med “gåseøyne” for å finne en nøyaktig frase. Søk på "Angolas hovedstad" for å finne navnet på hovedstaden.
   
 3. Søk med minus for å utelate sider som du ikke er interessert i. Søk først på Angola Norge, og sammenlign trefflisten med søk på Angola Norge -håndball
   
 4. Søk på en bestemt nettside (site), for eksempel for å finne en bestemt artikkel i en nettavis. Prøv å søke på Angola site:nrk.no
   
 5. Søk opp bilder av det du lurer på, slik at du kan se hvordan det ser ut. Hvordan ser det egentlig ut i Angolas hovedstad? Søk etter bilder av Luanda.
   
 6. Filtrere treffene etter dato for å finne nyeste treff om bestemte søk. Søk på for eksempel Menneskerettigheter Angola, og velg "Innstillinger for søket" -> "Når som helst" -> “Det siste året”.
   
 7. Filtrere Google-treff etter språk for å fjerne utenlandske sider. Spesielt relevant når du søker på internasjonale ord eller navn, men bare er interessert i treff fra Norge / på norsk. Søk for eksempel på Rafael Marques Angola og velg "Innstillinger for søket" -> "Alle språk" -> "Vis treff på norsk" 

 

 

Hvordan vurdere kilde du finner?

Når du finner en tekst eller en annen kilde du vil bruke, så bør du stille noen spørsmål og finne svar på dem før du bruker innholdet til noe. Dette kan vi kalle TORO-testen.

T – Troverdig. Er informasjonen troverdig? Høres den helt usannsynlig ut? Stemmer den med informasjon fra andre kilder? Henvises det til andre kilder i teksten?

O – Objektiv. Er dette fakta eller påstander? Hvem er forfatteren? Hvilke interesser representerer forfatteren? Hvem betaler forfatterens lønn for å komme med disse påstandene? Bygger teksten på kilder som driver med vitenskap (universiteter, forskningsinstitutter), journalistikk (aviser / nettaviser, fagblader og andre med en redaktør) eller fra en av partene i en interessekonflikt (fagforeninger, interesseorganisasjoner)?

R – Relevant. Er det dette du er på jakt etter, eller er dette «på siden» av det du jobber med?

O – Oppdatert. Når ble denne informasjonen publisert, og er siden oppdatert nylig? Hvis ikke, bør du søke etter nyere kilder for å finne ut om det har skjedd noe nytt siden denne teksten ble skrevet.

 

Hvis en kilde passerer TORO-testen, kan du regne den som sikker.

 

Kildehenvisninger i tekstskriving

 • Google er ingen kilde
   
 • Wikipedia er en dårlig kilde, sjekk heller hvilke kilder (referanser eller eksterne lenker) som er oppgitt på wikipedia og bruk dem
   
 • I tilfelle noen skulle tro det, så er Daria.no heller ikke noen god kilde… ;)
   
 • Bruk alltid kildehenvisning til sitater, tall og faktaopplysninger. En måte å gjøre dette er å sette inn et lite nummer i parentes i teksten, og bruke hevet skrift. (1)
   
 • Lag gjerne en liste med bakgrunnslitteratur (litteraturliste) sist i dokumentet ditt
   
 • Skriv en kort beskrivelse av hva du har hentet fra de ulike kildene, ikke bare linken. Oppgi navn på forfatter og nettsted, publiseringsdato og nedlastingsdato. Skriv gjerne en setning om hva du har hentet fra akkurat det nettstedet.
   
 • Oppgi kun kilder som har passert TORO-testen: Troverdig, Objektiv, Relevant, Oppdatert.

(1)             Til slutt i dokumentet ditt skriver du hvor du har funnet denne opplysningen.