Studieteknikk – hvordan lese en fagtekst?

Når du leser skjønnlitteratur, for eksempel en roman, så begynner du på toppen av den første siden og leser teksten fra A til Å. Men når du skal lese en fagtekst og ønsker å huske innholdet, kan det være lurt å bruke noen lese- og studieteknikker for å få med seg innholdet.

 1. Les overskriftene. Skjønner du hva alle ordene betyr? Slå opp ord du ikke forstår, og øv på å forklare dem. Lag ordliste over vanskelige ord med en enkel forklaring.
   
 2. Les innledningen. Hva handler denne teksten om? Skriv eventuelt nye ord på ordlisten fra oppgave 1.
   
 3. Se etter nøkkelordene. Lag en liste over ord og skriv forklaring. Disse må du forstå, og du bør bruke dem i ditt egen språk muntlig og skriftlig når du skal jobbe med emnet.
   
 4. Hvilke steder nevnes i teksten? Finn byer, land og områder på et kart, enten digitalt eller på papir.
   
 5. Lag en tidslinje og plasser inn hendelser som er nevnt i teksten, enten digitalt eller i skriveboken din.
   
 6. Lag en oversikt (tegning) over sammenhenger, og bruk piler for å vise hvordan det ene fører til det andre. Dette kan du gjøre digitalt eller i skriveboken din.
   
 7. Lag en liste over personer som uttaler seg eller er nevnt i teksten, og finn ut mer om dem. Nasjonalitet, fødselsår, utdannelse, stilling, utgivelser, ytringer på nettet. Hvilke interesser har disse personene? Hvem representerer de? Hva ønsker de at du skal mene? Dette påvirker deres valg av formuleringer og fakta.
   
 8. Hvilke faktaopplysninger nevnes i teksten? Henvises det til troverdige kilder? Sjekk ut om fakta er sanne.
   
 9. Skriv et kort sammendrag (kanskje 5-6 korte setninger) som får frem det viktigste budskapet i teksten. Bruk nøkkelordene som utgangspunkt for sammendraget. Er dette fakta eller meninger? Og hvis det er meninger, hvem er det som fremfører dem? Hvilke interesser har disse personene, hvem betaler lønnen deres, og hvilket inntrykk ønsker de at du skal sitte igjen med?
dokumentsok

E-biblioteket

E-biblioteket inneholder over 2000 lenker til temasider, dokumenter og nettsteder. De fleste av disse er på norsk. Her finner du artikler fra blant annet NUPI sitt Hvor hender det og Bistandsaktuelt, samt temasider og digitale publikasjoner fra Norad, Redd Barna, Flyktninghjelpen, UD og mange andre norske nord-sør aktører.

 

globus

Ressurssamling

Vi har samlet foredrag, undervisningsmateriell, verktøy, litteratur osv, som vi tenker kan være nyttige.

Sjekk ut ressurssamlingen →