Utfordringene i tekstilindustrien er, som vi har sett, mange. Mange arbeidere får så lite betalt at de ikke kan leve av det, fabrikkene de jobber i er ikke alltid trygge, og forsøk på fagorganisering blir ofte slått hardt ned på. Framtiden i våre hender (FIVH) mener at kleskjedene må ta ansvar for å sikre gode arbeidsforhold for arbeiderne som syr klær for dem, og at hvis kleskjedene ikke får dette til så bør produksjonen flyttes til land hvor menneskerettigheter og arbeiderrettigheter står sterkere, som i Europa. Kleskjedene mener at selv om det er mange utfordringer, så bidrar tekstilindustrien til utvikling og arbeid i fattige land. Myndighetene i land som Bangladesh og Kambodsja ønsker ikke å stille for strenge krav til kleskjedene i frykt for at disse skal flytte til land hvor et er enda billigere å produsere klær.
Temaet for denne debatten er hvordan man kan prøve å løse noen av disse utfordringene. Hvem har ansvaret for å ta tak i utfordringene? Hvordan kan arbeidsforholdene i tekstilbransjen forbedres? Dere trenger:
Debatten fordrer at hele klassen setter seg godt inn i tematikken. De som ikke skal være debattanter deler seg i grupper og fungerer som rådgivere for sine representanter. En viktig del av dette er å forberede kritiske spørsmål "fra salen" til de ulike debattantene. For mer bakgrunnsinformasjon og argumenter kan dere for eksempel se debatten mellom FIVH og Initiativ for Etisk Handel (IEH) på Dagsnytt 18 (fra ca 44min55sek). Bruk nettet for å finne mer informasjon og argumenter.
Om dere har én skoletime til rådighet kan debatten organiseres på følgende måte (utenom forberedelser):