Samfunnsøkonomi

Internasjonal handel og bærekraftig utvikling

Undervisningsopplegg for å bygge kunnskap om rettferdig handel. Opplegget er tilrettelagt for VGS og dekker kompetansemål innenfor både samfunnsøkonomi, naturfag, geografi, samfunnsfag og politikk. Det er utviklet av Fairtrade Norge.

VG1 Samfunnsøkonomi

Internasjonal økonomi

• Gjøre rede for årsaker til og virkninger av internasjonal arbeidsdeling og samhandel

Inntektsfordeling og miljøproblemer

• Drøfte sentrale økonomiske problemstillinger knyttet til fattige og rike land, og diskuterer mulige tiltak mot fattigdomsproblemer i verdenssamfunnet.
  • Drøfte sammenhengen mellom økonomisk aktivitet og miljøproblemer

VG1 Naturfag

Bærekraftig utvikling

• Gjør rede for begrepet bærekraftig utvikling
  • Kartlegge egne forbruksvalg og argumentere faglig og etisk for egne forbruksvalg som kan bidra til bærekraftig forbruksmønster

VG1 Geografi

Ressurser og næringsvirksomhet

• Gi eksempel på lokaliseringsfaktorer som er viktige for global økonomisk virksomhet og internasjonal arbeidsdeling og vurdere hva dette har å si i dag.

Demokrati og utvikling

• Gjøre rede for globale forskjeller i fordeling og levekår, forklare mulige årsaker til de og drøfte hvordan en kan jevne ut forskjellene mellom land.

VG 1 Samfunnsfag

Utforskeren

• Utforske aktuelle lokale, nasjonale eller globale problemer og drøfte ulike løsningsforslag muntlig og skriftlig med presis bruk av fag begreper.

Internasjonale forhold

• Definere begrepet makt og gi eksempler på hvordan makt blir brukt i verdenssamfunnet & finne eksempler på ulike typer konflikter og menneskerettighetsbrudd og drøfte hva FN og andre internasjonale aktører kan gjøre.

Inntektsfordeling og miljøproblemer

• Forklare indirekte virkninger av produksjon og forbruk
  • gjøre rede for ulike virkemidler for å motvirke miljøproblemer

Individ samfunn og kultur

• Gjøre rede for rettighetene en har som forbruker og diskutere forbrukerens etiske ansvar.

VG2 Politikk, Individ og Samfunn

Produksjon og arbeid

• Forklare begrepet internasjonal arbeidsdeling og drøfte sammenhenger mellom produksjon og samfunnsendring i et globalt perspektiv.

Menneskerettigheter i politisk praksis

• Gi eksempler på brudd på sivile og politiske rettigheter og på sosiale, økonomiske og kulturelle rettigheter i forskjellige deler av verden, og analyserer årsaker til bruddene.

Global ulikhet

I dag eier én prosent av verdens befolkning over halvparten av verdens formue. Hvor mye av dette skyldes forskjeller i flaks og dyktighet, og hvor mye skyldes globale maktstrukturer? Bygger vår rikdom på andres fattigdom? Bidrar internasjonale reguleringer til å minke, eller øke forskjellene i verden? Dette undervisningsopplegget er utarbeidet av Attac Norge.

Samfunnsøkonomi Vg3 samfunnsøkonomi 1 og 2

Vg3 samfunnsøkonomi 1

• Inntektsfordeling og miljøproblemer: diskutere hva som kan gjøres for å oppnå vekst i fattige land
  • Internasjonal økonomi: drøfte muligheter og utfordringer knyttet til økt internasjonal handel
  • Internasjonal økonomi: gjøre rede for årsaker til og virkninger av internasjonal arbeidsdeling og samhandel

Vg3 samfunnsøkonomi 2

• Inntektsfordeling og miljøproblemer: drøfte sentrale økonomiske problemstillinger knyttet til fattige og rike land, og diskutere mulige tiltak mot fattigdomsproblemer i verdenssamfunnet
  • Internasjonal økonomi: gjøre rede for frihandel, proteksjonisme og ulike typer handelshindringer
  • Internasjonal økonomi: gjøre rede for betydningen av avtaler for internasjonal handel
  • Internasjonal økonomi: drøfte sentrale økonomiske problemstillinger knyttet til Norges forhold til WTO og EU
  • Internasjonal økonomi: gjøre rede for betydningen av internasjonale finansmarkeder for økonomien i ulike land
  • Økonomisk vekst: gjøre rede for virkemidler som kan brukes for å oppnå økonomisk vekst

Handelsspillet

Handelsspillet passer fra 20 til 70 deltakere, og er en engasjerende og aktiviserende måte å forklare hvorfor fattige land ikke alltid klarer å komme seg ut av fattigdommen. Spillet tar rundt en time, og passer best for elever på 10. trinn og VGS. Utviklet av Changemaker.

Samfunnsfag 10. trinn

Geografi

• undersøkje og diskutere bruk og misbruk av ressursar, konsekvensar det kan få for miljøet og samfunnet, og konfliktar det kan skape lokalt og globalt
  • kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadene mellom fattige og rike og drøfte tiltak for jamnare fordeling